Brief Burgemeester aan brandweer

Roeselare

Enkele bronnen bevestigen dat het Stadsbestuur van Roeselare en James Bailey een overeenkomst afsloten over de beschikking van de weilanden in het begin van 1901. Het was de familie Dewilde die de gronden uiteindelijk ter beschikking stelden tegen de som van 500fr.
 
James Bailey had op dat ogenblik zijn hoofdkwartier in het wereldbefaamde Hotel Bristol in Wenen, Oostenrijk. Contact werd opgenomen met het hotel, en een archivaris zal nagaan in welke mate wij nog bronnen hierover kunnen terugvinden.
 
Wat opvalt is dat James Bailey nederlandstalige standaardbrieven schreef, zoals deze aan de burgemeester van 's Hertogenbosch, die wij op een nederlandse website terugvonden. Intussen hebben wij de brief aan de burgemeester van de Stad Kortrijk ook teruggevonden.
 
Het circus Barnum & Bailey stond op 640 meter van het station.
 
Electriciteitslampen werden geplaatst door de broers en zussen Sabbe, werktuigkundigen, om de zeventien meter van de uitgang van het station tot aan het cirkus. Elke lamp had een sterkte van 32 "bougies".

 
De familie Dewilde verkreeg 500 fr van het Circus, om het weideland te gebruiken. Volgens de Brugse Gazette vroeg men in Oostende 5000 fr en had men hiervoor bedankt. Volgens deze zelfde krant werden de fabriekendie dag stilgelegd. 

 
Bronnen: www.henkbruggeman.nl
             Burgerwelzijn,...

(meer informatie volgt later)

                                                  *****                               

Roeselare, De Cirk Barnum heeft veel bijval gehad deze week,, er wordt vanuit goede brond verzekerd dat er in de namiddagvoorstelling een ontvangst werd gedaan van 42.000 Bfr. Het is bijna ongelofelijk.

En dan spreekt men voortdurend over ... Arm Vlaanderen

Bron: Het Laatste Nieuws, Maandag 18 November 1901, pagina 3, kolom 2

                                                   *****