Gent

Wij zullen natuurlijk uitvoerig aandacht besteden aan de Buffalo's.

Het verhaal over de Gentse voetbalploeg en de supporters - de Buffalo's - die hun naam hebben geïnspireerd op de befaamde Buffalo Bill die met een circus aan het begin van de 20e eeuw ook Gent aan deed. Het voetbalplein van Gent of de oefenpleinen moeten toen zijn gebruikt als locatie voor het circus. Het kan niet anders dan dat Buffalo Bill toen met het Barnumcircus is meegekomen ...

De trammaatschappij zou op deze drie dagen 10.000 Bfr. ontvangen hebben, terwijl de het Circus 140.000 Bfr. aan inkomsten zou hebben verdiend. (De Nieuwe Gazet, 14 November 1901, pagina 3.) 

Tijdens de voorstelling op zondagnamiddag zou een akrobaat gevallen zien, die op een "peers" werkte. De voorstelling ging gewoon verder terwijl hij zich terugtrok in de loges. 's Nachts reisde het circus naar Brugge, in de namiddag hadden de eerste wagens zich al van het Maneuverplein zich verplaatst naar het Station. Op de drie dagen dat het Circus in Gent stond, werd ongeveer voor 60.000 à 70.000 kilo aan haver, hooi en strooi verbruikt. (De Nieuwe Gazet, 13 November 1901, pagina 3)

                                                         ***

Om 4 uur 's morgens stonden de eerste twintigtal gendarmes te paard opgelijnd en een groep politieagenten onder het bevel van Commissarie Dhr. Springael op het Oefeningsplein. De treinen waren op het afgesproken uur in het station reeds toegekomen.

Rond zes uur 's morgens reden de eerste wagen onder begeleiding van een piket gendarmes langs de Kasteellaan, Heirnislaan,  Scheldelaan en de Brusselsesteenweg naar het Oefeningsplein van Gentbrugge. De pers vermeldt dat de gendarmes de grootste moeite hadden om het plein te ontruimen van het volk dat was toegestroomd. Van zodra dit was gebeurd begon men aan de opbouw van het Circus. (De Nieuwe Gazet 13 November 1901, pagina 3)

                                                          ***

Het circusgezelschap kwam toe op donderdagavond op het Oefeningsplein in Gentbrugge aan de Dampoort. De eerste trein zal aankomen om 10.50 uur en de laatste rond 02.00 uur s'nachts. Verwacht werd dat de opbouw pas drie uur later zou starten. De 67 wagens van den Cirk, zullen langs de kasteellaan, de Visscherij naar de Keierpoort en verder doorrijden naar de Brusselsesteenweg tot aan het Oefeningsplein.

Ten einde het publek toe te laten het oprichten van de tenten bij te wonen zullen de trams vrijdagmorgen reeds rijden vanaf 5 uur 's morgens.

Bron: De Nieuwe Gazet, Donderdag 7 november 1901, pagina 1


                                                       ***