Les Passel

Alfons Van Passel (1886-1956) werd op jonge leeftijd lid van de Borgerhoutse turnvereniging. Al vlug bleek dat hij er de uitblinker was. Toen zekere dag het Circus Hart Antwerpen aandeed, was hij van de tent niet weg te slaan. Hij miste geen enkele voorstelling en werd verliefd op de acrobate Josephina (1883-1980) Hart, door iedereen Fien geheten.

Nog voor ze in 1908 huwden, begonnen ze al samen op te treden, want Fien leerde haar geliefde een nummer evenwicht op ladder en aan de perche werken. Seizoencontracten kregen ze bij Cirque Variété en Circus Semay. In de jaren 1911-12 werkten ze bij Circus De Jonghe met nog een ander duo als Troupe Charlos. Daarna deden ze het weer met hun twee. Zo kon men Les Passel toejuichen in het Antwerpse Prins Albert Theater, Circus Sosman en Cirque Médrano Boum-Boum in Parijs. In 1914 trokken ze naar Amerika om vanaf 20 maart het Circus Barnum and Bailey te vervoegen, reizend door Noord- en Zuid-Amerika.

Tijdens de verdere oorlogsperiode beperkten ze zich tot zaaloptredens. Zo troffen we hen tijdens het najaar 1917 in Alhambra Antwerpen, Palace Luik en Verviers, Elisabethzaal en Beursschouwburg Brussel.
Eens de oorlog voorbij, waagden ze zich aan een eigen uitbating, Circus Passel genoemd. Ook de kinderen, eerst zoon Charles en later dochter Flora, werden ingeschakeld. Rond 1935, na meerdere jaren op de Antwerpse Sinksenfoor te hebben gestaan, verdween hun circus van de kermispleinen.