Copie van cover van notitieboek (Collectie Lex Corijn)

Harvey L. Watkins

R&breakfast heeft zich een digitale copie aangeschaft van het notitieboekje van Harvey L. Watkins. Harvey L. Watkins was in Roeselare op 13 November 1901 en beschreef die dag kort in zijn notitieboekje.

Harvey L. Watkins stond aan het hoofd van het team dat de barnum-reclame verzorgde. In de witte treinwagon met gouden letters stuurde hij een team aan van ongeveer een twintigtal personen. Zij drukten affiches, posters en aanplakbiljeten en deelden deze voor elke show rond. Minutieus noteerde men waar de affiches werden opgehangen en aangeplakt.


Wie was Harvey L. Watkins? Hij was publiciteitsagent en assistent-manager van het Barnum & Bailey Circus. Gedurende twintig jaren werkte hij onafgebroken in dienst - met een uitzondering van één seizoen die hij doorgebracht als manager van de New York honkbalteam - van het Grootste Spektakel op Aarde. In de loop van deze twee decennia vervulde hij bijna elke leidinggevende positie in deze mammoet onderneming. Hij bezat een onvermoeibare energie, een absolute trouw en toewijding.

Op de twee keren dat Barnum & Bailey Europa bezocht, werkte Harvey L. Watkins dag en nacht aan de zijde van James A. Bailey bij het uitvoeren van elk detail dat door de grote showman werden geregisseerd in opvolging van wijlen Barnum.

Hij was over de jaren heen een vertrouwd gezicht op de New York dokken, waar hij de douane bijstond om de veelheid aan binnen en buitenlandse artiesten, alsmede de verscheidenheid aan freaks, die werden aangespoord  de Atlantische Oceaan over te steken om samen hun debuut te maken op het vaste oude Continent. Geconfronteerd met een oneindig aantal incidenten naar aanleiding van elke première van elk seizoen rustte een zware verantwoordelijkheid op zijn schouders. Tijdens  de repetitie-avonden voor de opening  werd nervositeit  gladgestreken door zijn aanwezigheid.

Sedert de dood van de heer Bailey's, maakte Harvey Watkins deel uit van het management van de Big Show's, onder leiding van Manager Charles R. Hutchinson.

Bron: www.worldcircushistory.com en Four Years in Europe, by Harvey L. Watkins.